Tapasztalatok a konyhámból - lányaimnak, fiamnak és Neked

Krisztakonyha

Krisztakonyha

Narancslekvár

2017. április 30. - rodekri

Különleges, Karácsony táján kiváló ajándék, és persze, nagyon finom... Dr. Oetker Mesterkonyha - recept (kicsit átalakítva) Hozzávalók: 4 nagy befőttesüveghez 20 db narancs, 3 narancsnak a héja is, 1 kg cukor, 3 csomag Dr. Oetker Dzsemfix Szuper 3:1, 1 dl citromlé; ha merész vagy, őrölt fahéj és…

Tovább

Hagymás zöldparadicsom

A biai családi telken mindig maradt egy csomó zöldparadicsom, Anyu abból készítette. Telek már nincs, de miért lenne ez akadály? Hozzávalók: 1 kg zöldparadicsom, 20 dkg vöröshagyma, 3,6 dkg só, 7 dl víz, 1 dl 10%-os ecet, 1 dkg cukor. A zöldparadicsomokat és a hagymát vágd fel vékony karikákra és…

Tovább

Eperlekvár

Mi korábban minden évben Szedd Magad - akció keretében jutottunk eperhez, általában Szigetszentmiklós közelében szedjük, még sosem csalódtunk a minőségben. Egy ideje már a piacig megyünk csak érte... Az eperlekvár pontosan úgy készül, ahogy a 3:1 Dzsemfix csomagolásán leírják, ettől sosem térek el.…

Tovább

Eper-cseresznye és eper-meggy lekvár

Kísérletező kedvemben voltam, ezért fogtam két kg epret, egy kg meggyet, és egy kg cseresznyét, szépen megpucoltam, kimagoztam, és eper-meggy és eper-cseresznye lekvárt főztem. Az eredmény? Mit mondjak, érdemes kipróbálni.... :-) Befőzéshez mindig a Dr. Oetker (az oldalon termékmegjelenítés…

Tovább

Csemege és kovászos uborka házilag

CSEMEGEUBORKA: először félve próbálkoztam ezzel, mert a kicsi lányom, aki együltő helyében képes megenni egy egész üveg uborkát, nagy kritikus, és általában jobban szereti a gyárilag készült ételeket. De bizton állíthatom: nem bántuk meg, azóta már sok-sok üvegnyi készült és sosem elég. A Knorr…

Tovább

Bodzalé és bodzaszörp

Májusban, amikor virágzik a bodza, nagyon sokszor készítünk bodzalevet és szörpöt is. Kedvelt bodzavirág-gyűjtő helyünk Kispesten a Kertvárosban, Biatorbágyon, a szüleim telkének közelében, az esztergomi úton vagy a Veresegyházára vezető úton van, de bárhol szedhető, ahol messze esik a forgalomtól.…

Tovább

Rétes - meggyes, túrós, mákos, almás, tetszés szerint

Persze, annyira nem vagyok ügyes, hogy a tésztát is én nyújtsam, a fiam szerint nem is létezik, hogy az asszonyok régen kézzel nyújtották ennyire vékonyra :-) Hozzávalók: 6 rúdhoz 18 vagy 24 réteslap - így három ízben legalább 2-2 rúd készül. - mákos töltelék: 30 dkg darált mákot főzz fel kb.…

Tovább

Vaníliás karika - adventi süti

Örök klasszikus, és nem bonyolult sütemény. Adventkor, Húsvétkor, bármikor. Hozzávalók: 25 dkg puha margarin, 15 dkg porcukor, vaníliarúd vagy vaníliás cukor, 50 dkg liszt, csipet só, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál sütőpor, a mártáshoz csokoládé és pici olaj. Én egyből a duplájából készítettem el. A…

Tovább

Vaníliás korongok - adventi süti

A világ legegyszerűbb adventi sütije, feltétlenül próbáld ki! Hozzávalók: 25 dkg liszt, 3 dkg kristálycukor vagy barnacukor, 20 dkg margarin, 1 zacskó vaníliás cukor, reszelt citrushéj, egy zacskó főzés nélküli vaníliás pudingpor (kihagyható). A végén porcukor és vaníliáscukor - keverék, ebben kell…

Tovább

Színes csokitorta

A neten smarties-torta néven fut egy nagyon látványos csokitorta-recept, és mivel újra itt van Dóri szülinapja, aktuálissá vált az elkészítése. Eléggé átalakítottam, de inkább egyszerűsítettem az eredeti recepten. Hozzávalók:  1. Piskóta: 4 tojásból olajos piskótát kell készíteni, tehát: 4 tojás…

Tovább

Túrógombóc sütőben sütve

Ínycsiklandó Nők Lapja - recept, muszáj volt kipróbálnom. Hozzávalók: 50 dkg túró, 12 dkg dara (gríz), reszelt citrom és narancshéj, csipet só, összesen 4 tojás, 4 dl tejföl, 8 dkg porcukor, pici vaníliás cukor. A túrót törd össze alaposan villával, majd keverd  hozzá a darát, és hagyd állni egy…

Tovább

Meggyes-habos kakaós süti

A nosalty.hu receptje :-) Hozzávalók: 4 tojássárga, 20 dkg cukor, 15 dkg margarin, 1 cs sütőpor, 2 evőkanál kakaópor, citrushéj reszelve, 30 dkg liszt, kb. 3 dl tej - ezek a tésztához kellenek, a tojássárgákat keverd habosra a cukorral, majd lassan add hozzá a felolvasztott margarint, a sütőport és…

Tovább

Somlói galuska könnyedén

Olyan receptet kerestem ehhez a klasszikushoz, amit gyorsan el lehet készíteni. A nosalty.hu-n találtam is, többféle variációban, változó ízesítéssel. Amit itt olvashatsz, a legegyszerűbb, leggyorsabb, de nagyon finom változat, ha van kedved és időd, érdemes továbbfejleszteni. Hozzávalók: 1.…

Tovább

Mogyorókrém házilag - hívhatod Nutellának, de jobb annál

A receptet a Nők Lapja Café Advent oldalán találtam, ez volt Apa karácsonyi meglepetése.... Hozzávalók: 60 dkg őrölt mogyoró (én földimogyorót használtam, de biztos finom a másik fajtával is), 1 tábla finom étcsokoládé, 20 dkg igazi vaj, 3 evőkanál méz, 1 teáskanálnyi őrölt fahéj. A finomra őrölt…

Tovább

Nagyikám grízes - gyümölcsös túrótortája

Mint annyi jó, ez is az én drága, nem is igazi, de mégis a legigazabb Nagymamámtól való recept. Hozzávalók: - a tésztához: 10 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg margarin, 3 dkg cukor, pici só, ízlés szerint citromhéj. - a túrókrémhez: fél kg túró, 3 tojás, 10 dkg margarin, 1 zacskó vaníliás cukor, 3…

Tovább

Szabolcsi almás mákos torta

Egy ideje már szemeztem ezzel a recepttel, az ország tortája volt 2012-ben, és már a nevére is beindultak az ízlelőbimbóim. Muszáj volt kipróbálni, és ismét nem bántam meg. A recept, amely alapján készült, a mindmegette.hu oldalról származik, de még ahhoz képest is egyszerűsítettem. A hozzávalókat…

Tovább

Dobos torta - mert ezt is meg kell próbálni

Ezt mindenkinek ki kell próbálnia! Lehet, hogy nem az eredeti Dobos C. - féle recept, de az elismerő pillantások láttán újra és újra kedvet kap az ember hozzá... Az alap egy jó erős, több lapból álló piskóta, ezt lehet hagyományos piskótatésztából, vagy olajos tésztából (ld. méteres süti)…

Tovább

Csokis piskótatekercs

Egy egyszerű, de örök recept. Klasszikus piskótatésztát süss, egy tepsihez kb. 6-8 tojásos piskótával számolj, de fontos, hogy a liszt egy részét kakaóporral helyettesítsd. Persze nem muszáj, akkor világos tésztád lesz. Készíts csokikrémet, ezt több helyen megtalálod az oldalon. Kend meg a lapot…

Tovább

Csokis - fahéjas croissant

És itt az édes változat, ez sem bonyolultabb! Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dl tej, 5 dkg élesztő vagy 1 zacskó porélesztő, 5 dkg cukor, kakaóporos cukor és fahéjas cukor a töltéshez, 1 tojás. A hozzávalókból lágy, gyúrható tésztát kell gyúrni, és hagyd állni egy félórát, hogy…

Tovább
süti beállítások módosítása