Persze, annyira nem vagyok ügyes, hogy a tésztát is én nyújtsam, a fiam szerint nem is létezik, hogy az asszonyok régen kézzel nyújtották ennyire vékonyra :-)
Hozzávalók: 6 rúdhoz 18 vagy 24 réteslap - így három ízben legalább 2-2 rúd készül.
- mákos töltelék: 30 dkg darált mákot főzz fel kb. 1-1,5 dl tejben, adj hozzá vaníliás cukrot, kristálycukrot (max. 10 dkg), citrushéjat, mazsolát, esetleg meggybefőttet.
- túrós töltelék: fél kg túrót törj össze, adj hozzá két tojássárgát, max. 15 dkg cukrot, vaníliás cukrot, citromlevet, citrushéjat, mazsolát, pici rumaromát, ha nagyon száraz még így is, akkor nagyon kevés tejfölt.
- almás töltelék: fél kg-nyi almát reszelj le, keverd el fahéjjal, cukorral, esetleg darált dióval, csorgass rá kevés citromlevet.
- meggytöltelék: csorgasd le a meggybefőttet teljesen, keverd el kevés vaníliás cukorral, fahéjjal.
A réteslapokat gyúródeszkán fektesd le egyenként egy nedves konyharuhára, minden lapot kenj meg olvasztott margarinnal vagy kevés tejföllel kevert vajjal. Három vagy négy lap kell egy rúdhoz. A megkent tészta egyik szélét pakold meg a töltelékkel, majd a nedves konyharuha segítségével óvatosan tekerd fel, behajtva a széleit. Minél szorosabbra próbáld meg feltekerni. A rudakat helyezd egymás mellé a tepsibe (nagyobb tepsibe akár négy db is elfér.) Sütés előtt kend meg mindet olvasztott vajjal, majd kb. 200 fokon süsd szép aranybarnára.