CSEMEGEUBORKA: először félve próbálkoztam ezzel, mert a kicsi lányom, aki együltő helyében képes megenni egy egész üveg uborkát, nagy kritikus, és általában jobban szereti a gyárilag készült ételeket. De bizton állíthatom: nem bántuk meg, azóta már sok-sok üvegnyi készült és sosem elég.
A Knorr savanyúságtartósítóját használom, és elég pontosan betartom a főzési utasítást erről is, de csak azt! Ugyanis csemegeuborkát a hagyomány szerint csak nyár végén lehet eltenni és legalább három hónapig kell érlelni - no ez az, amit tapasztalatból már meg tudok cáfolni.
Már májusban - júniusban találsz a piacon apró uborkákat, ne tévesszen meg a felirat, nem csak kovászolni jók! (Az sem rossz persze, a recept is felkerül hamarosan!) Egy ötliteres üvegbe éppen két és fél kg fér el, ezt szépen átmossuk, letisztítjuk, majd belerakosgatjuk az üvegbe, majd a savanyúságtartósító csomagolása szerint elkészítjük a levet, a zacskó tartalmán kívül cukor és ecet kell még hozzá. A forró lével felöntjük az uborkát, majd viszonylag hűvös helyen tartjuk, kb. négy hétig és fogyasztható!
KOVÁSZOS UBORKA: ezerféleképp készíthető, ezerféleképp ízesíthető, itt a legegyszerűbb, általunk kedvelt változatot találod.
Hozzávalók: 5 l befőttesüvegnyi mennyiséghez 2,5 kg uborka, 1 csokor kapor, 4 l sós víz (4 evőkanál sóval).
Az üveg aljára tedd a kapor felét, majd az alaposan megtisztított uborkákat sorban rendezd el az üvegben. Nagyobb daraboknál célszerű levágni a végeit és bevágni kissé a közepét minden darabnak. A tetejére is mehet a kapor, majd a sóval együtt felforralt vízzel öntsd nyakon. Maradni fog a vízből, de ez arra jó, hogy az érés közben kissé utána tudd tölteni. A tetejére tegyél kovászos kenyeret, érdemes jobb minőségű kenyeret használni. Egy-két nap a napsütésben, aztán üvegekben, vödröcskékben mehet a hűtőbe.