A biai családi telken mindig maradt egy csomó zöldparadicsom, Anyu abból készítette. Telek már nincs, de miért lenne ez akadály?
Hozzávalók: 1 kg zöldparadicsom, 20 dkg vöröshagyma, 3,6 dkg só, 7 dl víz, 1 dl 10%-os ecet, 1 dkg cukor.
A zöldparadicsomokat és a hagymát vágd fel vékony karikákra és kever össze a sóval, majd hagy pácolódni 24 órán át.
Másnap forrald fel a vizet, add hozzá a cukrot és az ecetet, majd forrás közben szórd bele a hagymás paradicsomot, melyről előzőleg leöntötted a sós levet.
Ha újra felforrt, szűrőkanállal szedd ki a paradicsomot és a hagymát, tedd az előre kikészített, megmosott üvegekbe. (A fenti mennyiség 4 kicsi üvegre elég.) A lébe szórj egy kevés nátrium-benzoátot, és forrald újra át, majd öntsd rá a savanyúságra. Tedd egy napra száraz dunsztba, és ha szükséges, a maradék lével még öntsd fel a következő napon. Kb. 2 hónap alatt érik be.
Kóstold meg, be fog válni!