Májusban, amikor virágzik a bodza, nagyon sokszor készítünk bodzalevet és szörpöt is. Kedvelt bodzavirág-gyűjtő helyünk Kispesten a Kertvárosban, Biatorbágyon, a szüleim telkének közelében, az esztergomi úton vagy a Veresegyházára vezető úton van, de bárhol szedhető, ahol messze esik a forgalomtól. Fontos, hogy szép, egészséges, levéltetű-mentes tányérokat szedjetek le, és vigyázzatok a hazaszállításnál, ne hulljon ki belőlük sok virágpor. A legjobb egy textillel bélelt kosárba szedni, nylontasakba belefülledhet.
Szükséged lesz még egy-két-három (attól függ, mennyit készítesz) 5 literes befőttesüvegre, üvegenként 40 dkg cukorra, üvegenként legalább fél citromra, 4-5 szem citrompótló tablettára és kb. 1 evőkanálnyi citromsavra - ez patikában is beszerezhető pár forintért.
A 4-5 nagy virágot tedd az üveg aljába - ha szép, egészséges fejeket találsz, akkor úgy, ahogy van, ne rázd le a virágport és ne mosd le! Szórd rá a cukrot, a citromsavat és a tablettákat, karikázd bele a citromot és öntsd fel vízzel. Jól keverd el, olvadjon el benne a cukor, és hagyd állni. Ha meleg az idő, akár 24 óra múlva már fogyasztható is, üvegekbe, flakonokba szűrve tedd hűtőbe, néhány napig eláll. Egy nagy ötliteres üvegből kb. három ásványvizes palack tölthető meg.
Ha szörpöt szeretnél, akkor a következő aránnyal főzz szirupot: 1 l vízhez 1 kg cukor. A virágok itt is az üveg aljára kerülnek, ugyanúgy kell bele citromsav és tabletta, citrom is, majd a forró sziruppal öntjük fel. Ezt szoktam hagyni állni két-három napig, és leszűrve ez is a hűtőbe kerül, sűrűbb, sötétebb, mint a lé, ásványvízzel kitűnő frissítő és több hétig is eláll. Nálunk sajnos mindig elfogy. :-)