Tapasztalatok a konyhámból - lányaimnak, fiamnak és Neked

Krisztakonyha

Krisztakonyha

Szabolcsi almás mákos torta

2017. április 30. - rodekri

Egy ideje már szemeztem ezzel a recepttel, az ország tortája volt 2012-ben, és már a nevére is beindultak az ízlelőbimbóim. Muszáj volt kipróbálni, és ismét nem bántam meg. A recept, amely alapján készült, a mindmegette.hu oldalról származik, de még ahhoz képest is egyszerűsítettem.

A hozzávalókat is részenként adom meg, mert a torta elkészítése összesen három fázisból + az összeállításból áll.

1. tennivaló: 80 gr-nyi (ez kb. 5-6 közepes darab) alma, fél citrom leve, 1 kiskanálnyi fahéj, 5 dkg cukor. Az almát reszeld le, tedd egy lábasba, keverd hozzá a cukrot, a fahéjat és citromlevet, majd párold addig, amíg a leve teljesen elfő. Viszonylag gyakran kell kevergetni, ezért ne menj messze a tűzhelytől, de úgyis ott lesz dolgod még. Ha kész, tedd félre hűlni.

2. tennivaló: a vaníliakrémhez üss fel 6 tojást és tedd félre a fehérjét, arra később lesz szükség. A sárgához keverj 7 evőkanál cukrot, vaníliaaromát vagy vaníliás cukrot és 7 evőkanál lisztet. 6 dl tejet tegyél fel forrni, majd óvatosan keverd bele a tojásos masszát, és főzd lágy, pudingszerű krémmé. Ezt folyton kell kavarni! Ha kihűlt, keverd össze kb. 10 dkg-nyi, habosra kevert, lágy margarinnal. Az eredeti recept itt 4 dl tejszínhabot ír, annyi szerintem már sok lenne (krém így is maradt), de persze azt is érdemes kipróbálni.

3. tennivaló: a tészta, melyhez a 6 tojásfehérjét 6 evőkanál cukorral verj fel kemény habbá. Ha kész, szórj bele parányi sót, 1 kiskanálnyi fahéjat. 15-20 dkg-nyi darált mákot keverj össze a mostanra már hűlőfélben levő almatöltelékből 2 kanálnyival, és add hozzá a tojásfehérjéhez. Most egy nagyobb változtatás jön az eredeti recepthez képest, de ez volt csak itthon: adj hozzá 6 dkg lisztet. A recept szerint itt köles pehely következne, a reformerek kipróbálhatják. Könnyű, kenhető, de nem folyós masszát kapsz. Úgy oszd el a tepsi(k)ben, hogy legalább 4, de inkább 5 vékony lapra lesz szükséged. Én két tepsi alján sütöttem, amelyeket aztán felvágtam, így lett négy közepesen vékony lapom. Előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt süsd meg.

4. tennivaló: az összeállítás. A lapokat készítsd elő, majd az első lapra kenj vaníliakrémet, rá egy vastagabb réteg almás tölteléket. Ezt ismételd addig, míg már csak egy sütilap marad, ezt tedd a tetejére, és kend meg a vaníliakrémmel a torta tetejét és oldalát is. Azonnal is fogyasztható, de érdemes egy kicsit hűtőbe tenni, hogy összeérjenek az ízek.

Ugye, hogy nem is olyan ördöngősség?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr6812469581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása