Tapasztalatok a konyhámból - lányaimnak, fiamnak és Neked

Krisztakonyha

Krisztakonyha

Habos-almás kocka

2021. április 17. - rodekri

Nagy klasszikust csak pontosan szabad... elkészíteni :-) Köszönet a receptért a nosalty-nak.

Hozzávalók:

1. Tészta: érdemes megjegyezni és pitékhez, töltött süteményekhez máskor is használni ezt a receptet, mert nagyon jó állagú finom tészta. 35 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12 dkg cukor, 5 tojássárga, 1 cs sütőpor, 5 evőkanál tej, íznek egy kis reszelt citrushéj.

2. Az almás réteg: 1,5 kg alma, 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, reszelt citrushéj.

3. A tojáshab: 5 tojásfehérje, 25 dkg cukor.

A rétegek közé (tésztára, almára és a tetejére is) darált diót szórtam, de ez el is hagyható, vagy helyettesíthető mandulaszeletekkel, mogyoróval.

Elsőként pucold meg az almát (én csak a csutkájától szabadítom meg, de meg is hámozhatod), keverd össze egy edényben a cukorral, fahéjjal, citrushéjjal és tedd fel párolódni rövid időre. Amennyire lehet, engedd elpárologni a levét.

A tésztához először a tojások sárgáját, a cukrot és a margarint keverd habosra, majd add hozzá a lisztet, a sütőport és a tejet, citrushéjat. Ha összekeverted, kissé lágy, ragacsos állagú lesz, ettől ne ijedj meg, egy spatula vagy kanál segítségével szépen el lehet egyengetni a tepsiben, de ha végképp nem boldogulsz, akkor nedves kézzel biztosan sikerülni fog.

Egy magasabb falú tepsiben egyengesd el a tésztát, majd jöhet a reszelt dió vékony rétegben, erre simítsd rá az almatölteléket (itt ismét jöhet egy kis dió), és 180 fokon süsd 25-40 percig (érdemes hagyni, hogy a tészta jól átsüljön, tűpróbával tudod ellenőrizni).

Közben verd kemény habbá a tojások fehérjéit a cukorral, és finoman simítsd el a megsült almatölteléken, majd tedd a sütőbe max. 5 percre 180 fokon. Ezután rászórhatod a maradék dióreszeléket/mandulát, és süsd tovább, de már csak 140 fokon, és csak annyi ideig, hogy a hab kiszáradjon. Akkor tökéletes, ha a hab legfelső rétege kemény, de alatta a hab puhább. Szép színt kap, és kb. negyedóra - 20 perc múlva már könnyen szeletelhető. Óvatosan és éles késsel vágd, mert a hab törékeny, pedig úgy látványos a süti, ha szép kockákra tudod felvágni (mondjuk, emiatt érdemes hagyni teljesen áthűlni, de tudom, ez nehéz, mert muszáj megkóstolni...)

Sikered lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr6916504366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása