Az egyik kedvencünk, a Karácsony bizonyosságát jelentő mézeskalács. Ez az a receptem, amelyet már sokféle kísérletnek vetettem alá, hogy minél tökéletesebb legyen az eredmény, így ezt a - talán már végleges - változatot bátran bízom Rátok, elkészíthető és finom is.
Hozzávalók: egy házikóhoz és kb. 100 db kis mézeskalácshoz: 1 kg méz - lehetőleg vegyes virágméz, 50 dkg margarin, 40 dkg cukor - érdemes legalább a felét barnacukorból hozzátenni, de akár az egészet is, 6 tojás, 1 cs sütőpor, liszt, étkezési keményítő - 15-20 dkg, és legalább 1 csomag mézessüti-fűszerkeverék, de ha szereted jó fűszeresen, akkor több is. Lisztet mindig annyit tegyél bele, amennyit felvesz, legyen kéznél legalább egy kg.
Fontos! A tésztát keverd össze előző este, mert akkor a legjobb, ha pihen egy éjszakát a hűtőben!
Olvaszd fel a margarin és langyosítsd meg a mézet. A margarinhoz add hozzá a cukrot - barnacukrot, majd a langyos mézet is. Üsd bele a tojásokat, óvatosan kevergesd egyneművé, majd szórd hozzá a fűszert. Jöhet a sütőpor, a keményítő és a liszt, ez utóbbiból annyi, hogy sűrű, ragacsos masszát kapj, ami már majdnem gyúrható, de még épp nem. Egy nagy folpackot (én két hosszút szoktam keresztben egymásra fektetni) szórj be liszttel és kapard ebbe a tésztát. Csomagold jól össze, és egy széles tálban tedd be a hűtőbe.
Felkészültél? Jöhet a lényeg: másnap a hűtőből csak apránként vedd ki, mindig csak annyit, amennyi épp elfér a deszkádon. Jó lisztes gyúródeszkán nyújtsd ki. Ha házikót is készítesz, először készíts az alapnak megfelelő nagyságú, egyben sütött lapot, és egy akkorát, amekkorára a sablon összes darabja ráfér (ne felejtsd el, hogy két tető kell, két eleje-hátulja és két oldalfal!), mert a megsült tésztából könnyebb "kiszabni" a házikó részeit. Ráadásul a család is örülni fog, mert az így leeső részeket meg lehet kóstolni. A házikó részeit mindig kicsit vastagabb tésztából sütöm, hogy stabil legyen, és az alapra lehet mellé tenni díszként fenyőfát, hóembert, kerítést.
A kinyújtott tésztából formákkal vágj ki mindenfélét: szívet, kört, ellipszist, fenyőfát, angyalkát....Sütőpapírral bélelt tepsiben, ne túl forró sütőben süsd, de vigyázz, elég néhány perc, mert a mézestészta gyorsan megég és akkor már keserű.
Ha kész és kihűltek a kalácskák, 3 tojás fehérjéből készíts nagyon sok porcukorral nagyon kemény habot és nylonzacskóval - amelynek levágtad picit a sarkát - "írd meg" a sütiket. A házikó összeragasztásához a legjobb, és többször kipróbált módszer az olvasztott cukor, ezzel azonnal összeragad, de vigyázz a kezedre, mert roppant forró!
Sok sikert!