Mallorcai nyaralásunk emléke az ott termő narancsból készült, nagyon finom narancslikőr, sima és tejszínes változatban. Most a tejszínes verziót próbáltam elkészíteni :-)
Hozzávalók: 10 db narancs (ebből 5-nek a vékonyan lehámozott héja is), 7 dl vodka (vagy más, nem túl jellegzetes ízű alkohol), sziruphoz 1 kg cukor, 5 dl tej, vaníliás cukor, 2 tojás és 8 dl habtejszín.
A narancsokat hámozd meg, a fehér vastag héj se maradjon rajta, karikázd fel vastagon. A lehámozott narancshéjjal együtt tedd nagyobb befőttesüvegbe, öntsd rá az alkoholt és hagyd legalább egy hétig állni, minden nap rázd össze, óvatosan keverd el, hogy minél jobban átvegye a narancs zamatát a lé.
Szűrd le az alkoholt, közben forrósítsd fel a tejet a vaníliás cukorral és egy kevés reszelt narancshéjjal. Készítsd el a szirupot egy kg cukorból egy liter vízzel. Keverd el a tojásokat, add hozzá az alkoholos - gyümölcsös levet és keverj bele 4 dl tejszínt. Öntsd rá a szirup felét és keverd alaposan össze. Egy nagyobb edényben keverd össze a forró tejjel, öntsd hozzá lassan a tejszín másik felét, és kóstold meg. Ha erősen alkoholosnak érzed, még tegyél bele a szirupból, de nem kell sok (valószínűleg nem kell az egész liternyi).
Óvatosan kevergetve főzd az egészet forrásig, de már ne engedd, hogy lobogni kezdjen. Szűrő - tölcsér, mehet az üvegekbe. Mivel tejszínes és tojásos, nem árt hűtőben vagy hideg kamrában tárolni.
Vigyázz, csalóka, fejbe tud vágni :-)