Most, a veszélyhelyzet és karantén napjaiban sokan posztolnak az otthon sütött kenyerekről... Már régebben is próbálkoztam magam is, most pedig kaptam egy jóbaráttól egy nagyon egyszerűnek tűnő receptet, ráadásul most jobb minőségű sütőm is van, mint annak előtte, így ezt muszáj volt kipróbálnom:
Hozzávalók: 45 dkg liszt (ajánlott a BL80-as, az enyém BL55-ből készült, de lehet rozslisztekkel, kevert lisztekkel is próbálkozni), 1,5 teáskanál só, kb. fél zacskónyi porélesztő, 2,5-3 dl víz.
Azzal kezdeném, hogy 12 órát kell hagyni kelni a tésztát, így érdemes vagy este, ha reggel sütöd, vagy reggel, ha este sütöd, összekeverni a tésztát.
A száraz hozzávalókat - liszt, só, porélesztő - keverd össze alaposan. Ha friss élesztővel dolgozol, azt keverd hozzá a vízhez, amit majd felhasználsz. Lassan, finom mozdulatokkal dolgozd össze a vízzel a lisztes keveréket, épp csak annyi vizet hozzáadva, amennyit egyszerre jól bele tudsz dolgozni. A tészta inkább ragacsos lesz, mint gyúrható, ettől ne ijedj meg. A keverőtálat fedd le vagy takard le konyharuhával, majd pokrócba tekerve, hogy ne fázzon, hagyd kelni 12 órán át.
Sütés előtt finom, sziromszerű hajtogatással hajtsd alulról felfelé a tészta széleit, így alul simább felület jön létre. Melegítsd elő a sütőt, majd egy kis, kerek edényt - én pl. tortaformát használtam - melegíts elő. Tegyél bele sütőpapírt és a finoman hajtogatott tésztát helyezd bele úgy, hogy a sima alja kerüljön felülre. Kicsi lisztet szórj a tetejére és éles késsel hasítsd be óvatosan.
Lefedve kezdd a sütést, nekem az első 35-40 percben a fedett, hőlégkeveréses mód, ezután kb. 20 percig fedél nélkül ugyanezen a módon, majd az utolsó, kb. 15-20 percben a pirítás üzemmódon való sütés vált be. Addig süsd, míg szép piros lesz a teteje, de figyelj az aljára is, ne égjen.
Jó étvágyat!