A mindmegette.hu oldalon találtam és szerelem volt első látásra (kóstolásra) ez a leves. Gyors és nagyon finom, csiperkéből készítettem, de érdemes kipróbálni ízesebb gombafajtákból is.
Hozzávalók: fejenként kb. 15-20 dkg gomba, 2 dl főzőtejszín (ha nagyobb mennyiség, akkor ennél több), 1 fej vöröshagyma, só, bors, olaj, 5 dkg margarin.
A gombát mosd meg, vágd fel akkora darabokra, hogy hamar megfőjön, személyenként 1-2 fejet (nagyságtól függően) szeletekre, ezeket tedd félre. A hagymát pirítsd meg kevés olajon, dobd rá a darabokra vágott gombát, kicsit pirítsd meg ezt is, majd töltsd fel bőven vízzel. Só, őrölt bors mehet rá ízlés szerint.
Közben a szeletelt gombákat tedd forró margarinba egy serpenyőben, és süsd pirosra mindkét oldalukat, majd szedd ki egy porcelán tálkába.
Ha megfőttek a gombák (kb. 10-12 perc), botmixerrel turmixold össze a tűzről félrehúzott levest, és ha már nem darabos, öntsd és keverd bele a tejszínt. Annyi időre tedd még vissza a melegre, hogy újra felforrjon a tejszínnel.
Tálalhatod, a tetejére dobj a sült gombaszeletekből, és szép csíkokat lehet húzni a felületére az olvadt margarinból. Érdemes olyankor előállni vele, ha szeretnéd elkápráztatni a vendégeidet, de a második fogás előtt csak egy könnyű levest szeretnél kínálni.