Tapasztalatok a konyhámból - lányaimnak, fiamnak és Neked

Krisztakonyha

Krisztakonyha

Zsemle, kenyér házilag

2017. április 29. - rodekri

Még régebben kaptam Apától egy kenyérsütő gépet. Nagyon szerettük, sütöttem benne kenyeret, kalácsot, dagasztottam pizzatésztát.... Aztán rájöttem, minek nekem ehhez gép, a tészta összeállítása pár perc, gyönyörűen megkel, és azt sütök belőle, amit csak akarok. Ma pl. zsemlét, de a kenyeret is ugyanígy készítem.

Fontos: nagyon ügyelek az adagolásra! A "gondolomformán", ahogy a sütiket általában gyúrom, itt nem válik be, tehát a hozzávalók egy szép nagy kenyérhez vagy kb. 15 kisebb zsemléhez:

60 dkg liszt, 3 evőkanál olvasztott, langyos margarin, 3,5 dl langyos víz, 2 evőkanál cukor, 4 teáskanál só és 1 zacskó porélesztő vagy 2 dkg friss élesztő. Meggyőződésem, hogy a porélesztővel finomabb és lágyabb a tészta, de mindenki másképp csinálja.... :-)

A langyos hozzávalókat keverd össze és dagasztógéppel vagy kézzel készíts belőle homogén, lágy tésztát, majd langyos helyen hagyd megkelni, kb. kétszeresére.

Ha kenyeret sütsz, formázd meg, kend meg a tetejét margarinnal vagy tojással és tedd a sütőbe, a tepsit többször forgasd meg.

A zsemlékhez formázz kis golyókat és tedd szorosan a tepsibe egymás mellé, hogy ne lapuljanak ki, hanem magasra, felfelé keljenek még sülés közben. Én ezt is be szoktam kenni tojással, szép színük lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr312467823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása