Gyerekkori kedvenc, talán az első leves volt, amit megtanultam főzni. Frissen szedett borsóból a legfinomabb :-)
Hozzávalók: kb. 40 dkg borsó (fagyasztott is lehet, lényeg, hogy nettó), 3-4 szál sárgarépa, 2-3 szál fehér répa, húsleveskocka, liszt, olaj, pirospaprika, az alapléhez csontok vagy zsenge, csontos csirkehús.
Az alaplével kezdd: kiválóan alkalmasak erre a korábban a fagyasztóba eldugott csirke- és karaj-, tarjacsontok. Dobd fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi, és tegyél mellé egy húsleveskockát. Ha a hús láthatóan puhára főtt, akkor szedd ki a darabokat, a levet pedig szűrd át. Az ehető husikat szedd le a csontokról és dobd a lébe.
Az előre megtisztított zöldséget tedd a lébe, és lassú tűzön hagyd főni puhulásig. Mikor már majdnem készen van, kezdheted a rántást: kevés olajba szórj lisztet, kavargasd pirulásig, majd félrehúzva tegyél bele egy jó teáskanálnyi pirospaprikát, és öntsd fel vízzel, közben kavard tovább a tűz felett. Ha szépen összeállt, keverd bele a levesbe, majd kóstold meg: a répák miatt intenzíven kell sózni, én ebben szeretem a vegetát is.
Forrald tovább, majd az utolsó percben szórj bele eperlevél tésztát. Jó étvágyat!