Gyors, könnyű és nagyon finom, puha...
Hozzávalók: kb. 1 kg liszthez 5 dkg élesztő, 1 pohár joghurt vagy kefír, fél liter tej, só, 1 tojás, 4 evőkanál olaj.
A liszthez sajtreszelőn reszeld hozzá szárazon az élesztőt (port is használhatsz, abból legalább 2 zacskóval számolj), majd add hozzá lassan a tojást, a joghurtot és a tejet. Alaposan dolgozd össze a tésztát, én szoktam használni a dagasztógépet is, lágy, fényes tésztát kell, hogy kapj. Legvégül add csak hozzá az olajat, majd hagy kelni. Ha jó a tészta, kb. 2-3-szoros mennyiséggé fog megkelni. Ha úgy érzed, túl lágy, kevés liszttel még lehet sütés előtt sűríteni.
Amikor megkelt, kezdd el forrósítani az olajat, majd egy lapos tányérra önts ki néhány kanálnyi olajat és olajozd meg a kezed is. Kis labdákat szaggass le a tésztából, majd az olajos tányéron húzogasd szét a lángoskákat és dobd be a forró olajba. Néhány perc alatt kisülnek, közben forgatni kell őket.
Sajttal, tejföllel, vagy fokhagymával, ahogy jólesik: jó étvágyat!