Magamtól nem biztos, hogy eszembe jutott volna, de ha már kaptam egy gyönyörű cukkinit, utánanéztem, mit enne meg belőle a család... Teljes siker :-)
Hozzávalók: 1 db cukkini, 40 dkg darált sertéshús (esetleg szárnyas), 2 dl főzőtejszín, só, bors, fűszerek, némi olaj, egy fej vöröshagyma, reszelt sajt a sütéshez, majd a tálaláshoz is, tejföl.
A cukkinit mosd meg és reszeld le, lehet hosszában, vagy keresztben, karikákra, mint én. A hagymát vágd apróra és pirítsd üvegesre, erre tedd rá a darált húst és süsd le saját levére. Mehet rá só, bors bátran, és mindenféle zöldfűszer - borsika, majoranna, rozmaring, bazsalikom, amit csak szeretsz. Amíg a húst - lefedve - párolod, addig a cukkiniszeleteket szárazon pirítsd elő kissé - ez történhet egy tepsiben, kiterítve, vagy egy forró serpenyőben. Az eredeti recept kevés olajon való elősütést ír, de úgy tapasztaltam, hogy ettől nagyon olajos lesz az egyébként könnyű zöldségétel, így azt gondolom felesleges. A lényeg, hogy picit előkészítsd a cukkinit, ne nyersen kerüljön a hús alá és fölé.
Ha a darált hús megpuhult, és már a levét is jól elfőtte, öntsd rá a tejszínt, forrald fel, és végül szórj rá egy kanálnyi lisztet, hogy picit sűrűbb legyen.
A tepsiben rétegezd egymásra: alulra (nagyon pici olajra) jöhetnek a cukkiniszeletek, rá a húsos massza, felülre szépen elrendezve ismét a cukkini, érdemes minden réteget kissé megszórni sóval és borssal. A tetejére sütés előtt kerülhet egy kis reszelt sajt. Kb. 35-40 percig érdemes sütni, először hőlégkeveréssel, aztán pirítva.
Tejföllel, reszelt sajttal tálald.