Télen is szeretjük, de nyáron igazi csemege a friss, fejteni való babból.
Hozzávalók: 1,5 kg fejtőbab (ebből kb. 60 dkg bab lesz), 40 dkg füstölt tarja, 1 cs. répa és gyökér, 1 kisebb zeller, liszt, pirospaprika, hagyma, fokhagyma.
Mindig azzal kezdem, hogy a füstölt húst felteszem hideg vízben főni, legalább 1 órára. Közben van idő megpucolni a zöldségeket. A hús levében legalább fél órára tedd fel főni a babot, majd, amikor már majdnem puha, add hozzá a zöldségeket és addig főzd, amíg minden finom puha lesz.
Készítsd elő a rántást. Tapasztalat: az apróra vágott fokhagymát és hagymát előbb pirítsd meg az olajban, csak ezután add hozzá a lisztet, majd ha megpirult, a tűzról lehúzva mehet bele a pirospaprika. Öntsd fel vízzel, és ha csomómentes, keverd a leveshez.
Érdemes a hús levét megkóstolni, lehet, hogy annyira sós, hogy nem kell külön sózni.
Tejföllel csodálatos!