Türelem kell hozzá, de megéri, mert a végeredmény nagyon finom...
Hozzávalók: 25-30 szem zölddió (érdemes még akkor leszedni, amikor egy tűvel át lehet szúrni az egészet, május végén, június legelején), 2 citrom héja (esetleg más citrushéj), vanília, fahéj - ezek lehetőleg egészben, 2-2 rúd, 10 szem szegfűszeg, 15 szem pörkölt kávébab, 2 l vodka - ehhez egy nagy (5 l-es) befőttes üveg ------ az érési folyamat végén 50 dkg barnacukor, fél l víz.
Nagyon fontos: gumikesztyű (a zölddió daraboláskor hetekig eltüntethetetlen fekete foltokat képes okozni a kezeden)!
A diókat vágd szeletekre, darabokra. Ne ijesszen meg, ha a kezdődő csonthéjasodás miatt a diószemek már nem vághatóak, akkor a zöld héjat próbáld róluk levágni, de így is felhasználható. Dobáld bele mind a befőttes üvegbe, majd tedd mellé a többi darabos hozzávalót és öntsd le a vodkával.
Na itt jön a türelem: legalább négy hónapig hagyd állni hűvös helyen, lehetőleg jól lezárva.
Október végén, november elején vedd újra elő, és a fél liter vízből és fél kg barnacukorból készíts szirupot és a leszűrt alkoholos keveréket - ekkor már a darabos hozzávalók nélkül - keverd el a cukorsziruppal.
És még egy kis türelem, egy újabb hétig hagyd állni, hogy összeérjenek az ízek.
Aztán jöhet a koccintás :-)