Örök téli kedvenc, készíthető töltelékkel (klasszikusan pozsonyi kifli) vagy anélkül (hókifli), lekvárral, dióval, mákkal, gesztenyével, a lényege a puha, fehér, porcukros külső :-)
Hozzávalók:
25 dkg margarin, 4 evőkanál porcukor, 1 egész tojás, 2 dl tejben feloldott 1 tasaknyi porélesztő, csipetnyi só és annyi liszt (vegyesen lehet rétes és finom), amennyivel lágy, nyújtható tésztát kapunk.
Töltelék: 15 dkg mák/dió, mindkettőhöz 4 dkg margarin, reszelt citrushéj, 5-5 evőkanál cukor, vaníliás cukor, a dióhoz annyi víz, a mákhoz annyi tej, amitől kézzel formázható állagú krémet kapsz.
A kissé meglágyított margarinhoz add hozzá a porcukrot, a tojást, a pici sót, keverd habosra. Add hozzá az élesztős tejet, és lassan adagold bele a lisztet. Mehet a tésztába is egy kis citrushéj, pici rumaroma. A lágy tésztát a keverőedényben tedd félre egy órára legalább pihenni.
Közben a töltelékhez - ha kétféle, akkor két edényben - olvaszd fel a margarint, kicsit pirítsd meg benne a citrushéjat és az egyikben a diót, a másikban a mákot, folyamatosan kevergetve. Tedd bele a cukrot is, óvatosan tovább melegítheted, a karamellíz ad neki egy külön felhangot :-) A dióhoz önts annyi vizet, a mákhoz annyi tejet, hogy kemény, kézzel formázható állagú legyen mindkét főzet.
A tésztából formázz kis golyókat (ebből a mennyiségből kb. 60 db lesz), majd óvatosan lisztezett deszkán nyújts belőlük kisebb ovális lapokat. Tedd bele a kézzel formázott tölteléket (egy golyóba egy kisebb teáskanálnyit), vagy keményebb lekvárt, és formáld kiflikké őket. Kend be mindegyiket olvasztott margarinnal.
Előmelegített, 150 fokos sütőben hőlégkeveréssel és alsó-felső sütéssel süsd addig, míg a tetejük szép piros lesz, majd még melegen hengergesd meg egyenként vaníliás cukorral elkevert porcukorban.
Omlós, finom tészta, fémdobozban kitart az Ünnepig, csak dugd el jól :-D