Tapasztalatok a konyhámból - lányaimnak, fiamnak és Neked

Krisztakonyha

Krisztakonyha

Pozsonyi kifli - ahogy Nagyikámtól tanultam...

2019. december 15. - rodekri

Örök téli kedvenc, készíthető töltelékkel (klasszikusan pozsonyi kifli) vagy anélkül (hókifli), lekvárral, dióval, mákkal, gesztenyével, a lényege a puha, fehér, porcukros külső :-)

Hozzávalók:

25 dkg margarin, 4 evőkanál porcukor, 1 egész tojás, 2 dl tejben feloldott 1 tasaknyi porélesztő, csipetnyi só és annyi liszt (vegyesen lehet rétes és finom), amennyivel lágy, nyújtható tésztát kapunk.

Töltelék: 15 dkg mák/dió, mindkettőhöz 4 dkg margarin, reszelt citrushéj, 5-5 evőkanál cukor, vaníliás cukor, a dióhoz annyi víz, a mákhoz annyi tej, amitől kézzel formázható állagú krémet kapsz. 

A kissé meglágyított margarinhoz add hozzá a porcukrot, a tojást, a pici sót, keverd habosra. Add hozzá az élesztős tejet, és lassan adagold bele a lisztet. Mehet a tésztába is egy kis citrushéj, pici rumaroma. A lágy tésztát a keverőedényben tedd félre egy órára legalább pihenni.

Közben a töltelékhez - ha kétféle, akkor két edényben - olvaszd fel a margarint, kicsit pirítsd meg benne a citrushéjat és az egyikben a diót, a másikban a mákot, folyamatosan kevergetve. Tedd bele a cukrot is, óvatosan tovább melegítheted, a karamellíz ad neki egy külön felhangot :-) A dióhoz önts annyi vizet, a mákhoz annyi tejet, hogy kemény, kézzel formázható állagú legyen mindkét főzet.

A tésztából formázz kis golyókat (ebből a mennyiségből kb. 60 db lesz), majd óvatosan lisztezett deszkán nyújts belőlük kisebb ovális lapokat. Tedd bele a kézzel formázott tölteléket (egy golyóba egy kisebb teáskanálnyit), vagy keményebb lekvárt, és formáld kiflikké őket. Kend be mindegyiket olvasztott margarinnal.

Előmelegített, 150 fokos sütőben hőlégkeveréssel és alsó-felső sütéssel süsd addig, míg a tetejük szép piros lesz, majd még melegen hengergesd meg egyenként vaníliás cukorral elkevert porcukorban.

Omlós, finom tészta, fémdobozban kitart az Ünnepig, csak dugd el jól :-D

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8915353692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása