Ha már egyszer beszabadulsz egy igazi levendula-gazdaságba, muszáj annyit szedni ebből az illatos csodából, hogy a végén azt sem tudod, mihez kezdj vele... Nos, én most - többek közt - ezt:
Hozzávalók: kb. 200 gr levendulavirág, 2 citrom, 2 evőkanál citromsav, 2 kg cukor, 2 l víz.
A vizet tedd fel forrni a cukorral, citromsavval, citromkarikákkal, közben a levendulákról vagdosd le a virágokat egy tálba.
Amikor felforrt a víz, dobáld bele a virágokat és keverd jól össze, majd hagyd újra felforrni az egészet.
Hagyd állni 24 órát, majd szűrd le alaposan. A megmaradó levet újra forrald fel, és porciózd ki az üvegekbe, amit korábban előkészítettél.
Szárazdunsztban hagyd kihűlni.
Ha limonádét szeretnél belőle készíteni, akkor a citromos - enyhén cukros limonádéba tegyél ízlés szerint a szirupból és hagyd állni. Jégkockával, citromkarikával tálald.