Testvérkémtől kaptam az ötletet, de annyira egyszerű, hogy érdemes közzétenni, hátha más is kedvet kap hozzá.
Hozzávalók: 1 nagy edény, amiben össze tudod keverni, 1 nagy fej édeskáposzta legyalulva vagy apróra vágva, 1 fej vöröshagyma, 1 nagyobb kígyóuborka, 5-6 szál sárgarépa, 4-5 szem kápia vagy más, erős színű paprika, 35 dkg cukor, 6 dkg só, 3 dl ecet és főzés nélküli savanyúságtartósító.
A zöldségeket vágd, gyaluld, aprítsd fel minél kisebb darabokra, majd egy nagy edényben keverd össze. Szórd rá a cukrot és a sót, öntsd nyakon az egészet az ecettel, a savanyúságtartósítót pedig használd fel úgy, ahogy a zacskó előírja.
Mire mind összekevered, már kb. a felére össze is esik, és valamennyi levet is ereszt, így át lehet tenni egy olyan edénybe, ami kisebb,de légmentesen zárható (pl. egy műanyag vödörbe). Hagyd állni egy éjszakán át, majd szedd üvegekbe és fogyaszd egészséggel.