Régi nagy kedvenc, és hadd dicsekedjek: kényes ízlésű apósom a madártej királynőjének hív, tehát az alábbi receptben nyugodtan megbízhatsz:
Hozzávalók: 3 liter tej, 10 tojás, 18 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, narancs- és citromhéj, rumba áztatott mazsola, 2 evőkanál liszt.
Tedd fel a tejet forrni, közben a tojásfehérjéket kb. 5 kdg cukorral verd nagyon kemény habbá. A lassan fővő tejben, kis lángon, kanalanként kiszaggatva főzd meg a fehérje-felhőcskéket (mindkét oldalukat kb. fél-fél percig), majd szedd ki mindet egy szűrőbe, ami alatt egy edény felfogja a lecsopögő tejet.
A tojások sárgáját keverd el a maradék cukorral, narancs- és citromhéjjal, és kevés liszttel, sűrű masszát fogsz kapni, ezért lazítsd fel néhány kanálnyi tejjel. A forró tejbe keverd bele a tojásos, lisztes masszát, és alaposan keverd össze. Már nem kell újra forralni. Szórd bele a rumos mazsolát, és tedd a tetejére a tojáshab-felhőcskéket.
Jéghidegen az igazi, ha van türelmed kivárni :-)