Tapasztalatok a konyhámból - lányaimnak, fiamnak és Neked

Krisztakonyha

Krisztakonyha

Puncstorta vagy puncskocka

2017. április 29. - rodekri

A puncstorta olyasvalami, amit vágyakozva nézünk a cukrászda süteményes pultjában, és azt hisszük, ez otthon nem menne. Aztán születik egy gyerekünk, akinek valamiért épp ez a kedvence... És akkor rájövünk, hogy ezt igenis el lehet készíteni otthon is. Na, persze, első (de még második) nekifutásra sem lesz olyan, mint az a vágyott, cukrászdai (ahogy ez a fotóimon is látszik), de sebaj, a gyerek öröme kárpótol. 

Hozzávalók: 8 tojás,56 dkg liszt, 56 dkg cukor, 3,4 dl olaj, 3,4 dl víz, pici sütőpor. A töltelékhez - amit tulajdonképp maga a piskóta - baracklekvár, rum vagy rumaroma.

A tészta egy hagyományos olajos piskótatészta, a tojások fehérjét verd habbá, majd óvatosan keverd el a többi hozzávalóval, és egy nagy, széles, lapos tepsiben süsd meg. Lehet kerek tortaformában is, akkor legyen az egyik a torta tésztája, és egy másik a töltelékhez való tésztarész.

Ha kisült a piskóta, oszd három egyenlő részre: az egyik az alja, a másik a teteje, a maradékot pedig vágd fel kb. centis kockákra, ízlés szerint tegyél hozzá mazsolát, áztasd rumos vagy rumaromás tejbe (nem kell sok, csak locsold meg és hagyd állni), aztán jön a lényeg: az alsó piskótát vastagon kend meg baracklekvárral, majd szórd rá a feldarabolt, rumos piskótamasszát, a tetejére ismét kenj baracklekvárt. Erre fektesd rá a tetejét. Második alkalommal már ennél a résznél felvágtam kockákra, mert így könnyebben kezelhető a további műveleteknél.

Cukormáz: rengeteg-rengeteg porcukorból készítsd el, addig keverj hozzá rumot vagy rumaromás, rózsaszín gyümölcslevet, amíg sűrűn folyós nem lesz. Csorgasd rá a torta tetejére, akkor vagy ügyes, ha oldalra is lefolyik és szépen be tudod vele vonni.

Macerás, de hidd el, megéri!

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr9312467903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása