Na ez az, amit a gyerekeim szerint nem lehet megunni.... Tulajdonképpen igazuk van, ezért érdemes több variáns váltogatásával valóban változatossá tenni az ebédet.
Tészta - mert persze, csak akkor igazi, ha ezzel is megdolgozol! Ha van kenyérsütőgéped, akkor ajánlom annak a dagasztóprogramját, nagyon finom kenyértésztát lehet vele előállítani. Ha nincs, akkor íme: két nagyobb pizzához kell kb. 600-700 gr liszt, 3,5 dl langyos víz, 1 evőkanálnyi margarin, 2 evőkanálnyi cukor, 1-2 teáskanálnyi só és 1 zacskó porélesztő.
Keverd jól össze a hozzávalókat, és deszkán kézzel vagy tálban, dagasztógéppel gyárts belőlük egy homogén, fényes tésztát. Hagyd kelni meleg helyen, legalább a kétszeresére. Ha megkelt, a deszkán, vagy simán a kezeddel egyengesd ki akkorára, amekkora a tepsi, amelyben sütöd majd. Hagyománytisztelők készíthetik kerekre, de ennek evés közben már nem sok jelentősége lesz, hidd el.... :-)
A tepsibe fektetve először kend be pizzakrémmel, majd jöhetnek a hozzávalók: klasszikusan sonka, gomba, sajt, paradicsomkarikák, szardínia, szalámi, kolbász, kukorica, zöldség. Oreganoval ne felejtsd el megszórni, mindenhez illik, ami paradicsomos.
Ha szereted a különleges ízeket, akkor készíts egy sűrű tzatzikit, és a brassóihoz hasonlóan elkészített húsdarabokkal gazdagítsd a pizzát. Ezt a kiváló, leányfalui pizzériában, Istvántól tanultuk, páratlan.
És ha magyarosabb ízekre vágysz? Akkor a tésztát tojással kend be, majd szórd meg füstölt hússal, baconnal, lilahagymával és főtt tojással, sajttal - így kenyérlángos lesz belőle.
Addig süsd, amíg a sajt szép pirosra sül a tetején.