Vigyázat, robban! Ha egyszer rászánod Magad, legközelebb már követelni fogják! (Nők Lapja recept)
Hozzávalók: 50 dkg száraztészta, pl. penne, szarvacska, 30 dkg sonka, reszelhető sajt - mozzarella, parmezán, edami, trappista - mi úgy szeretjük, ha sok van benne, 25 dkg darált sertéshús, 2 közepes sárgarépa, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma, sűrített paradicsom és paradicsomkonzerv, összesen kb. 40-50 dkg, só, bors, oregano, bazsalikom.
Mártás: kevés olíva- vagy napraforgóolajon pirítsuk meg aranyszínűre a felaprított hagymát, fokhagymát, majd tegyük hozzá a darálthúst és fehéredésig süssük. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott répát és a fűszereket, a paradicsomkonzervet, majd fedő alatt, kis lángon főzzük kb. 30-35 percig.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és a tésztát is főzzük ki, csepegtessük le.
Egy kivajazott tortaformát béleljünk ki vékony sonkaszeletekkel. A tésztát és a mártást keverjük össze és a reszelt sajtfélékkel, simítsuk bele a tortaformába, majd a tetejét is fedjük be a sonkával. Sütőben süssük meg, kb. 45 perc alatt lesz kész.
Amikor megsült, próbálkozhatunk egy tálra borítani, és tortaként felszeletelni, de úgy is tökéletes az élmény, ha ez elmarad. :-)