Leves után, leves helyett, csak úgy... Bármikor.
Hozzávalók: minden 30 dkg főtt burgonyához kell 10 dkg liszt és 1 tojás, kis kávéskanálnyi só.
Gyúrd jól össze a hozzávalókat, lágy, csomómentes tésztát kell, hogy kapj. Most jön a türelemjáték: fél centi széles csíkokat kell sodorni, és ezt lisztes kézzel, lisztes késsel, lisztes deszkán kis darabokra vágni, majd lisztes tálcán tárolni, amíg a sós vízbe nem kerülnek.
Mikor kiszaggattad az összeset, - addigra már érdemes felforralni a vizet, - dobd lobogó sós vízbe, és főzd addig a nudlikat, amíg fel nem jönnek a víz tetetéjre.
Közben egy magas falú tepsiben egy kis olajat keverj össze zsemlemorzsával, majd tedd be a sütőbe, és sűrűn megkavargatva pirítsd meg egy kicsit.
A leszűrt nudlikat forgasd meg a pirított morzsában. Porcukorral és finom lekvárral - ellenállhatatlan!
A szilvás (vagy barackos) gombóc ugyanebből a tésztából készül, azt ki kell nyújtani, kis négyzetekre vágni és megtölteni, majd úgy kifőzni forró vízben.