A most következő kelt tészta-recept sokoldalú, én több sütihez is használom, most pl. a Nosalty.hu receptje alapján bukta és - mivel a tepsim befogadóképessége véges, - a maradékból kakaós csiga készült.
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 3 dl tej, 1,5 dkg élesztő - jobb a friss, 5 dkg cukor, 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, csipet só. Én egyből a dupla mennyiséggel indultam, így készült 30 db bukta és jó néhány kakaós biga.
Töltelék: sütésálló, sűrű lekvár. A sütés előtti kenéshez 2 tojás sárgája.
Keverd el a langyos tejben a kristálycukrot és az élesztőt, hagyd megindulni. Egy mély tálban keverd el az olvasztott vajat, a lisztet, és a pici sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet. Dagaszd meg, kézzel vagy dagasztógéppel, szép egyneművé, majd hagyd pihenni, meleg helyen, hadd keljen kb. duplájára.
A megkelt tésztát deszkán kinyújtod, majd hosszúkás téglalapokat kell vágni belőle, kb. 12*10 cm-es darabokat. Minden lapocska közepébe tegyél egy lekvárcsíkot, majd tekerd fel. Úgy tedd a tepsibe, hogy az kerüljön alulra, ahol a tészta fedi egymást. Ha szorosan egymás mellé teszed őket, nem folyik ki a lekvár. Ha mind a tepsiben sorakoznak, fedd le a tepsit egy konyharuhával, és keleszd egy kicsit tovább, mondjuk úgy 40 percig. Előmelegített sütőben, kb. 150-160 fokon, lassan süsd meg. Porcukorral tálald.
Szinte biztos, hogy marad tészta, íme, a kakaós csiga: a tésztát szép vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk, majd kakaós cukorral vagy reszelt csokoládéval bőven megszórjuk. Finoman feltekerjük, és olvasztott vajba mártott késsel felvágjuk kb. 7-8 mm-es szeletekre. A tepsibe fektetjük a csigákat, tetejüket tojássárgával, oldalukat az olvasztott vajjal megkenjük, és a sütőben szép pirosra sütjük. Kb. félidőben hideg tejjel locsold meg mindegyiket, ettől nagyon finom, lágy lesz.