Már rég szerettem volna kipróbálni.... Te se habozz!!!!! (nosalty.hu - recept)
Hozzávalók: 3 bögre (2,5 dl-es) liszt, 3 púpos evőkanál cukor, csipet só, 5-6 dkg margarin, 2,5 dl tej, 1 zacskó instant élesztő vagy kb. 2 dkg friss, vaníiaaroma vagy vaníliáscukor, esetleg mazsola, 1 tojás sárgája a kenéshez, pici tejjel higítva.
Nagyon fontos titok! Minden hozzávaló legyen legalább szobahőmérsékletű, de inkább langyos, minden szakavatott recepttudor szerint akkor lesz igazán lágy és foszlós a kalácstészta.
A lisztet szitáld, de legalábbis jól keverd át, hogy levegős legyen. Add hozzá a cukrot, a sót, a vaníliát, majd az 1 dl tejben fefuttatott élesztőt, az olvasztott margarint és a maradék langyos tejet. Jól dolgozd össze, hogy fényes, rugalmas tésztát kapj, nekem itt is jól bevált a dagasztógépem.
Hagyd kb. 1 órát meleg helyen, hogy kb. kétszeresére keljen, majd lisztes deszkán formázz a tésztából három egyforma rudat. A végeit tapaszd össze, majd fond a három ágat szorosra. Sütőpapírral bélelt formában újabb 30 percig pihentesd. A tészta még kel ekkor, feszül, gömbölyödik.
A tojássárgáját higítsd fel pici tejjel és kend be vele a kalács tetejét. Fedd le alufóliával (azért kell, mert a cukor miatt túl hamar megpirulna-égne a teteje), és tedd be a 180 fokos sütőbe. Kb. 20-25 percig süsd lefedve, majd szedd le a fóliát és kend be ismét a tojásos-tejes keverékkel. Süsd még kb. 20 percig és hagyd a sütőben kihűlni. Házilekvárod van már?????