Kár, hogy farsangi, én egész évben bírom enni....
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 2 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 8 tojás, 5 dkg élesztő, 15 dkg margarin, csipet só, vaníliás cukor, reszelt citrom- és narancshéj, rum v. rumaroma - ebből a mennyiségből akkor készítem, ha vendégeket is várok, a családnak elég a fele adag.
Lehet, hogy szabálytalan, de én minden süteményt a margarin felolvasztásával kezdek, azt tapasztaltam, hogy így sokkal könnyebben kezelhető a tészta, jobban megkel, fényesebb lesz és finomabb is. Tehát az olvasztott margarinhoz kezdem hozzákeverni a többi hozzávalót: a cukrot, sót, gyümölcshéj-reszeléket, rumaromát, és bizony, még a lisztet is. Ez utóbbit csak apránként, és felváltva a tojásokkal. Legvégül adom hozzá a tejben felfuttatott élesztőt. És bizony, ha összekevertem kézzel, akkor előveszem a dagasztógépemet, és addig keverem vele, amíg szép, fényes, hólyagos tésztát nem kapok. Épp ezért: a liszt mennyisége csak kb.!, itt sem tudom, végül pontosan mennyit használok fel!
Dagasztás után: kelesztés. Egy magas falú edényben hagyom kelni a tésztát, fontos, hogy meleg helyen legyen, addig ne nyiss rá ablakot, amíg nem kezded el sütni! Ha már legalább a kétszeresére dagadt, akkor lisztes kézzel kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázok, és egymás mellé teszem őket a lisztes deszkán. Hagyj helyet közöttük, hogy még nőhessenek! Ha kész az összes fánkocska, egy parafadugóval mindegyiknek ütök a közepébe egy mélyedést, ebbe kerül majd a lekvár. Újból hagyom a meleg helyen, tovább kelni.
Ha megnőttek a kis fánkok nagyocskára, akkor előkészítem a sütést: érdemes olyan edényben sütni, amelynek van fedője, mert kell a gőz a fánkok növekedéséhez. Kb. két-három ujjnyi olajat melegíts meg, próbaképp dobj bele egy pici tésztát, ha már buborékosan sisteregve sül, akkor mehetnek az olajba a sütikék:nem kell, hogy ellepje az olaj, inkább ússzanak a tetején. Tedd bele az első néhány darabot, majd tegyél rá fedőt kb. két percre, majd vedd le, és csak annyira süsd meg ezt az oldalukat, hogy szép barna legyen. Fordítsd meg az összes fánkot, és süsd meg a másik oldalukat is. Ha ügyes voltál, a közepén lesz mindegyiknek egy szép, világos csík: ettől szalagos a fánk.
Kéztörlőpapírral bélelt tányérba szedd ki őket, így kicsit leitatódik az olaj, ha lehet, még forrón tálald, baracklekvárral, porcukorral.
Most olvastam a Nők Lapjában, hogy a megmaradó fánkokat érdemes mélyhűtőbe eltenni és felengedés után sütőben átsütni, és újra fogyasztható.