A receptet a Marie Claire oldalán találtam, ki kellett próbálni... Ide már azt a verziót írom, ami az alaprecept elkészítése után a saját elgondolásom, de mindenképp nagyon finom.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin - de ajánlott legalább 5 dkg vajat tenni és 20 dkg margarint, fantasztikus ízt ad a pogácsának az igazi vaj, 3,5 dkg friss élesztő, 1 pohár tejföl, 2 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, a tésztába 2 tojás sárgája, a kenéshez a 2 tojás fehérje.
Keverd össze a tejfölt a friss élesztővel és a cukorral és hagyd állni, míg a lisztet összekevered a sóval, majd ebbe dolgozd bele a margarint és a vajat. A lisztes-margarinos masszához add hozzá a tojások sárgáit és a tejfölös-élesztős keveréket. Kézzel is jól keverhető, de használhatsz dagasztógépet is. A lágy tésztát hagyd meleg helyen duplájára kelni.
A megkelt tésztát nyújtsd ki és hajtogasd négyrét. Ezt a műveletet legalább háromszor ismételd meg, közte mindig pihenjen negyedórát. Az utolsó hajtogatás után nyújtsd ki, kb. 1 ujjnyi vastagságúra elég, mert pici szaggatóval így arányos kis pogácsákat kapsz. Éles késsel hasítsd végig a felszínét, majd szaggasd ki.
Ízesítheted sajttal, köménymaggal a tetejét, sütés előtt mindenképp kend be alaposan tojásfehérjével a kis korongokat.
Meg lehet bolondítani egy kis reszelt vagy darált tepertővel.
Mennyei!