Igazi kedvenc.
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 1 kg darált hús, 20 db káposztalevél, 10 dkg rizs, ízlés szerint füstölt tarja (kb. 20-30 dkg), fűszerek: pirospaprika, majoranna, bazsalikom, kömény, babérlevél, 2 közepes fej hagyma.
Mivel mi a füstölt húsos változatot szeretjük: először a nyers, füstölt tarját tedd fel főni annyi vízben, hogy ellepje.
Közben a darált húst keverd össze a félig megfőtt, enyhén sós rizzsel, kb. fél fej, olajban lepirított hagymával, a zöldfűszerekkel és nagyon kevés sóval (a sózást mindenképp igazítsd a füstölt hús és a főzőlé sótartalmához!) Gyúrd jól össze a masszát.
Egy nagyobb lábas alján pirítsd meg a hagymát (már a húsmasszához kell belőle), szórj bele kb. egy evőkanálnyi pirospaprikát, és tedd rá a szálas káposzta felét.
A leveleket terítsd ki, ha vastagabb a torzsa-része, akkor éles késsel vágd ki vagy vékonyíts rajta, majd oszd el úgy a húst, hogy minden levélbe jusson. Úgy tekerd fel a töltelékeket, hogy a lehető legjobban bezárd a levél belsejébe (pl. hajtsd be az oldalát).
A megfőtt füstölt húst vágd fel kockákra, és kb. a felét szórd a lábasban lévő káposztára, majd óvatosan helyezd a lábasba a töltött leveleket. A tetejére szórd újra a füstölt kockákat, és terítsd be a szálas káposztával. Tegyél bele babérlevelet és köményt. Öntsd fel annyi vízzel, ami szépen ellepi.
Ezután tedd rá a fedőt, kislángon tedd fel a tűzhelyre, majd ülj le és vegyél a kezedbe egy jó könyvet, mert másfél-két órán át nincs semmi dolgod. Na jó, néha meg kell kicsit keverni, de csak óvatosan.
Aztán tálald sok-sok tejföllel.