Ínyenc húskedvelőknek feltétlenül ki kell próbálnia!
Hozzávalók: egy szép nagy darab - kb. 1,5 kg-os - dagadó - kérd meg a hentest, hogy szépen vágja bele a töltelék helyét, nekik elég jó késeik vannak, ne otthon küszködj vele! fűszerek, sertészsír, a töltelékhez: száraz zsemlék, kenyerek, 1 tojás, 1 vöröshagyma, majoranna, só, bors, íznek gomba, csirkemáj kedved szerint.
Először állítsd össze a tölteléket: a zsömléket/kenyeret áztasd vízbe (mi 3-4 db-ból készítjük), majd jó alaposan csavard ki. A hagymát pirítsd meg kevés olajon, és a tojással, fűszerekkel együtt keverd a zsömlés masszához. Nagyon finom és kiadósabb lesz, ha teszel bele egy kevés, apróra vágott csirkemájat vagy/és gombát, ezt a hagymával együtt meg szoktam pirítani. Jól keverd össze az egészet egy viszonylag egynemű masszává.
Fogd meg a párod kezét és add neki a dagadót - erősen tartsa, amíg beletuszkolod a tölteléket. Lehet egyedül is, csak macerásabb, mert a nyers hús viccesen csúszik, amikor a legjobban kellene tartani :-)
Ha beletöltötted, ami belefér, hústűkkel rögzítsd a húst, a maradék töltelékből formázz gombócokat. A töltött húst fektesd olyan tepsibe, amelynek van némi oldalfala is, mert először párolnunk kell, tehát fűszerezd be (rozmaring, borsika, bazsalikom, majoranna, só, bors), meg lehet tűzdelni fokhagyma és hagymadarabkákkal, tegyél mellé zsírt és önts alá egy bő másfél deci vizet. Fedd le az egészet - alufólia a legpraktikusabb, de úgy, hogy teljesen lezárd a tepsit.
Egy órányi párolás szükséges, ha bizonytalan vagy, nézd meg többször is, érdemes a vizet pótolni, ha kell. Ha már úgy ítéled meg, hogy elég puha a hús, akkor vedd le a fóliát, tegyél mellé még kevés zsírt, kend is kicsit be vele a tetejét, tedd köré a gombócba gyúrt töltelékeket, és süsd gyönyörű, aranypirosra.
Amíg sül, készíts hozzá krumplipürét, rizst, főtt krumplit, salátát, amit szeretsz.