Tapasztalatok a konyhámból - lányaimnak, fiamnak és Neked

Krisztakonyha

Krisztakonyha

Töltött csirke

2017. április 29. - rodekri

Igazi ínyencség, és hidd el, nem nagy varázslat!

Hozzávalók: 1 egész csirke (bontott, grill, ahogy tetszik), vagy - ha csak azt szereted: csontos mell és combok, amelyeken rajta van a bőr, szikkadt zsemlék, 10 dkg csirkemáj, 10 dkg csiperkegomba, bazsalikom, majoranna, só, rozmaring, 2 tojás, 1 fej vöröshagyma, pici olaj és a sütéshez libazsír.

A csirkét mosd át alaposan, a bőrt emeld fel annyira, hogy alá lehessen dugni a tölteléket. Dörzsöld be sóval.

A hagymát pirítsd meg olajon, és add hozzá először az apróra vágott gombát, majd ha lesült zsírjára, a szintén apróra vágott májat. Süsd át finoman, ha egy kevés leve marad, az nem baj. Szórd bele a fűszereket, sózd meg, de ezt csak gyengén. Amíg hűl, áztasd be a zsemléket langyos vízbe, majd ha átáztak, csavard ki alaposan. Sózd meg ezt is, üsd hozzá a két tojást, és keverd bele a hagymás-májas-gombás masszát. Kézzel gyúrd át alaposan, hogy minden összetevő elkeveredjen.

Fogd meg a csirke egyik lábát, és a csontos üregbe tegyél annyit a töltelékből, hogy kitöltse azt. A maradék masszát tömködd a bőrös részek alá, ha még így is marad, abból formázz kis gombócokat, de ezt még ne tedd bele a tepsibe, csak a végén, amikor sütöd.

A magasabb falú tepsi alját kend ki libazsírral, majd tedd bele a csirkét. Szórj rá a fűszerekből, a szárnyasokat nagyon finommá teszi az összes zöldfűszer, de használhatsz előre kevert szárnyas fűszerkeverekéket is. Önts az egészre kb. 1,5 dl vizet, és fedd le alufóliával, jó alaposan, hogy tudjon párolódni. Tedd be a sütőbe legalább 1, de inkább másfél órára, ha nagyobb a csirke. Az alufólia levétele után locsolgasd meg olvasztott libazsírral, és süsd pirosra. Ekkor már tedd mellé sülni a gombóckákat is.

Krumplipüré és rizs illik hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr1412467531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása