Tapasztalatok a konyhámból - lányaimnak, fiamnak és Neked

Krisztakonyha

Krisztakonyha

Sólet - ahogy a férjem készíti

2017. április 29. - rodekri

Igazi hagyomány ez az étel a férjem családjában, és szerencsére apáról fiúra száll a titka, az én Szerelmem is már sokadszor készíti el mindannyiunk örömére. Akkor fogj hozzá, ha sok időd van az ebéd elkészítésére, de nem akarsz sokat dolgozni érte...

Hozzávalók: 1 szuper római tál - ez persze helyettesíthető, de állítom, hogy ebben a legjobb. Fontos, hogy egy negyedórára áztasd be hideg vízbe! Ezen kívül: 70 dkg közepes vagy kis szemű fehér bab, 18 dkb árpagyöngy (gersli), 1 közepes fej vöröshagyma, néhány gerezd fokhagyma, pirospaprika, bors, libazsír. 

Egy szép darab füstölt tarját már korábban kifőzünk, és a levét is felhasználjuk a főzéshez. A babot előző este, az árpagyöngyöt egy félórával korábban áztasd be.

A főzés műveletei: a babot és az árpagyöngyöt szűrd le, keverd össze és öntsd a római tálba. Az apróra vágott hagymákat keverd közé. Az eredeti recept szerint a füstölt sonkát és a héjas tojásokat is közé lehet ágyazni, mi ezt nem szoktuk, enélkül is nagyon finom, és mindenki kedve szerint választhat feltétet.

A babos keverékre szórj kb. egy teáskanálnyi pirospaprikát, némi őrölt borsot, majd öntsd fel vízzel - a mi esetünkben a füstölt hús főzőlevével - úgy, hogy ellepje. Az előzőleg felolvasztott libazsírt - kb. 4-5 evőkanálnyit - öntsd az egésznek a tetejére. Fedd le a római tálat, és tedd be a hideg sütőbe. Az első negyedórában kis lángon, majd 20 percig erős lángon süsd, majd kb. 2,5  - 3 órát hagyd a sütőben, közepes láng mellett. Keverni nem szabad, de ha a levét felszívta, érdemes kicsit utánaönteni.

Főtt tojással, füstölt hússal, sült libacombbal... Hmmmmmmm!

A bejegyzés trackback címe:

https://krisztakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8512467765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása