Ne kezdd el számolgatni a kalóriaértéket, nem érdemes, rengeteg.... :-)
Hozzávalók: 1 kg sertéshús, 2 közepes fej hagyma, pirospaprika, só, őrölt bors, bazsalikom, majoranna, borsika, rozmaring.
A hagymát apróra vágva pirítsd meg kevés olajon - nyáron, bográcsban, inkább sertészsírt használj! - majd szórd rá a pirospaprikát (húzd le addig a tűzről!). Ha a paprika szépen feloldódott, tedd az edénybe a felkockázott húst, és tedd vissza a láng fölé, majd kis fokozaton addig kevergesd, amíg a hús kicsit megpirul. Szórd rá a fűszereket és a sót, öntsd fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Fedd le és hagyd főni. Ha sok a leve, főzd le kicsit fedő nélkül.
A nokedlihez: két tojás, liszt, víz, és én, hogy lazább legyen, teszek bele búzadarát is, de lehet csak liszttel készíteni. A tojásokat feltöröm, elkeverem sóval - bőven, hogy a tészta sós legyen, majd felváltva teszek hozzá darát, lisztet és vizet. A mennyiséget ki kell tapasztalni, a fotókon látható adagból mi kétszer is jól lakunk öten. Ha megmarad, még mindig jó lehet tojásos nokedlinek. A végeredmény egy sűrű massza kell, hogy legyen. Közben forralj vizet egy magas edényben, és ha felforrt, sózd meg. Előbb azért ne, mert a sós víz lassabban forr fel. Fogj egy nokedliszaggatót és szaggasd a tésztát a forrásban lévő vízbe, majd hagyd felfőni, akkor jók a galuskák, ha feljönnek a víz tetejére, de vigyázz, mert gyorsan kifuthat! Szűrd le, öblítsd le hideg vízzel és egy edényben keverd el némi olajjal.
Mi tejföllel szeretjük.