Ha csak különlegesebb hétköznapi vacsorára vágysz, akkor is, de ha összegyűlik a család egy ünnepre, svédasztalos étkezéshez akkor is: tökéletes választás egy-egy saláta. Arról nem is beszélve, hogy milyen finom köret lehet egy rántott vagy sült hús vagy hal mellé....
Hagymás krumplisaláta: a krumplit főzd meg héjában, pucold meg és vágd fel szeletekre. Az üvegedényben max. 2 dl vízben oldj fel kb. fél dl 10%-os ecetet, cukrot, sót, vegyes, őrölt borsot, szórj hozzá mustármagot és tegyél bele - 1 kg krumplihoz - 1 nagyobb fej lilahagymát csíkokra vágva. A krumpliszeleteket még langyosan tedd a lébe és óvatosan, hogy ne törjön össze, kavard át. Hűtőben érleld össze.
Majonézes krumplisaláta: az előbbi ecetes alaphoz keverd hozzá a krumplikockákat, és egy külön edényben keverj össze majonézt és tejfölt - kb. 1:2-höz arányban. Ízesítsd kedved szerint - cukor, bors, só, és keverd össze a hagymás-ecetes alapot magába szívó krumplival. Ez is érjen a hűtőben fogyasztás előtt.
Kukoricasaláta: a majonéz-tejföl 1:2 arányú keverékéhez szórj fűszereket: bazsalikom, rozmaring, törött bors, majd jöhet a lecsöpögtetett kukorica, kockára vágott sajt, sonka, újhagyma. Legalább egy órát hagyd, hogy összeálljon. Ezt az alapot lehet mással is gazdagítani: franciasaláta borsóval, répával, almával, uborkával, vagy sajtsaláta: többféle sajt és alma összedolgozásával.
Tojássaláta: a fenti majonézes alaphoz főtt, kicsire vágott tojásokat kell adni, ebbe se sajnáld a fűszereket.
A fotókon egy névnapi vacsora részei láthatók, sült csirkecombokkal és fasírtgolyókkal tálaltuk.