Anyósomnál ettem először ilyet, és viszonylag ritkán szoktam főzni, de most eszembe jutott, és felturbóztam egy kicsit, a siker teljes volt.
Hozzávalók: 1 kg lábszár vagy felsál (ez utóbbi talán szebb), 2 fej vöröshagyma, kb. 20 dkg kenyérszalonna, 2 dl vörösbor, 1 evőkanál mustár.
A szalonnát kockázd fel, majd pirítsd le, a zsírt öntsd át egy serpenyőbe, a sült szalonnát pedig tedd félre. A húst vágd vékonyabb szeletekre, csíkokra, kissé klopfold ki és sózd meg. A zsírban mindkét oldalukat süsd kérgesre néhány perc alatt, majd a szeleteket gyűjtsd össze egy nagyobb edénybe (legjobb a kukta, mert abban jól össze lehet párolni az ízeket). A hússzeletek közé szórd be a nagyobb csíkokra, karikákra vágott hagymát, majd öntsd rá a vörösbort, némi vizet, szórj rá őrölt köményt, majorannát, rozmaringot, és tedd bele a kanálnyi mustárt.
Zárd le az edényt, és hagyd főni (kuktában másfél óra, ha mást használsz, inkább kettő, ha nem kukta, jól záródó lábasban is kell legalább 2,5 óra), kis lángon. Amikor kész, szedd ki a szeleteket és a levet turmixold össze egy botmixerrel. A szalonnadarabkákat egy serpenyőben újra pirítsd, melegítsd meg és tálaláskor dobd a tetejére.
Makarónival kínáld!