Hagyomány szilveszterkor a finom, ropogós malacsült. Igaz, hogy amit kaptunk, inkább már süldő volt, mint malac, de ez mit sem vont le az értékéből :-)
Hozzávalók: 1,5 kg-os bőrös malackaraj (vagy comb), fűszerek, szalonna, fokhagyma, vöröshagyma, sör.
Előző este kezdődik a művelet: a húst lemossuk (érdemes a csontot is rajta hagyni, mert nagyon zamatos lesz a sült), a fokhagymát és a szalonnát apró csíkokra vágva megtűzdeljük a bőr melletti részeket. Őrölt borssal és sóval kell bedörzsölni, de úgy, hogy a bőrre ne kerüljön só és fűszer, mert rágós lesz. Tegyük hűtőbe.
Másnap a bőrt éles késsel kockázzuk be, majd egy magas falú tepsiben helyezzük el, öntsünk alá vizet és egy kevés sört, tegyünk mellé egy egész vöröshagymát, fedjük le (legalább alufóliával) és tegyük a sütőbe párolódni.
Ne sajnáld rá az időt, párold legalább két órán át! Ha már elég puha a hús, szórd meg fűszerekkel (bazsalikom, majoranna, rozmaring, kömény), és sűrűn locsolgatva (sörrel, pecsenyelével, sertészsírral) süsd pirosra, ropogósra.
Rizs, krumpli, ízlés szerint bármi jó mellé.
Boldog Új Évet!