Nyáron függővé váltunk: a sós karamella-fagyit egyszerűen nem tudtuk abbahagyni. Utánanéztem, és legyőzve a karamell-készítés iránt érzett félelmemet, találtam és elkészítettem egy nagyon egyszerű receptet. Vágj bele!
Hozzávalók: 200 gr cukor, 60 gr vaj, 250 ml tejszín, fél teáskanál só.
Magasabb falú edényben olvaszd fel a kristálycukrot, legyen aranybarna, egyenletes állagú, folyós, de alacsony hőfokon tartsd, hogy ne égjen. Közben kockázd fel a vajat, és kezdd el melegíteni a tejszínt. Ha az olvasztott cukor már szép barna, tedd mellé a vajkockákat, kevergesd, hogy összesimuljon a két anyag, majd vedd le a tűzről és óvatosan keverd bele a meleg tejszínt és a sót. Lassú tűzön kevergesd addig, míg sima állagú, folyékony masszát kapsz, picit felforrhat, de óvatosan, ne lobogjon már. Kevergesd, majd hagyd kihűlni, és öntsd át egy üvegbe. Kb. két hétig eláll így, sütikhez, fagyikhoz függőséget okozó kísérő lesz.
Köszönet a receptért és a bátorításért Ács Borinak (sobors.hu)